[subcontent;block=div] [subcontent.content]

Elzeviers Wijnkaartenconcours | Jan van der Slot | De Zeekant

Datum: 11-11-1980

Kennismaken met het restaurant "De Graaf van het Hoogveen" (gevestigd in Badhotel Zeerust aan de Quarles van Uffordstraat 103 in Noordwijk), betekent kennismaken met Ine Droogh-Goossens en haar voortreffelijke wijnkaart. Vorige week eindigde de wijnkaart van "De Graaf van het Hoogveen" namelijk als eerste in een wijnkaartenconcours dat georganiseerd was door Elzevier. Voor Ine Droogh-Goossens betekende dit eigenlijk de beste beloning die je kan krijgen voor een aantal jaren hard werken. Ine staat met wijn op en gaat er mee naar bed. Daarom heeft ze in "Haar Graaf" ook een bijzondere hoeveelheid tijd in het samenstellen van de wijnkaart geïnvesteerd.

menu 8 gangen 8 wijnen

"Een wijnkaart dient zeer zorgvuldig samengesteld te zijn", vertelde Ine me afgelopen week, "het gaat erom dat je een goede uitvoering aan het geheel geeft en het assortiment moet een avontuur in zich hebben. Dat is belangrijk. Dat betekent dat je niet alleen 'wijnen met naam' op je kaart moet hebben, maar ook goede wijnen die je zelf ontdekt hebt en die vaak niet duur hoeven te zijn. Ine heeft voor haar wijnkaart zelf regelmatig buitenlandse reisjes over. Ze zoekt gebieden op die in Nederland niet bekend zijn en neemt de wijn uit deze gebieden mee naar haar kelder in Noordwijk. "Je probeert je gasten te interesseren voor je wijnen", aldus Ine. Momenteel gaat dat bij Ine zo ver, dat ze dagelijks een ander "menu van acht gangen met acht verschillende wijnen serveert, onder het motto "Een beetje van alles en van alles een beetje". De prijs voor dit menu is 145 gulden.

 "De gasten komen bij mij niet zo maar een uurtje eten. Ze hebben de mogelijkheid verschillende wijnen te proeven. Ik ben daar als eerste mee begonnen en daar ben ik best trots op", vertrouwde Ine me toe. Haar grote vakkennis op het gebied van wijn deed Ine op uit verschillende bronnen. Via het S.V.H.-diploma kreeg ze een algemene kijk op de wijnen van Europa. Op een gegeven moment kreeg ze een restantenlijst van een wijnkelder in België (de wijnmakelaars Unie) onder ogen en een groot gedeelte van de aldaar aanwezige wijn werd door haar aangekocht en opgeslagen in de nieuwe wijnkelder in Noordwijk. Toen had Ine al een unieke wijnkaart qua samenstelling. Maar ook qua uitvoering kan gesproken worden van "uitzonderlijk". De wijnkaart van "De Graaf van het Hoogveen" is een kompleet boekwerk, of zoals Ine pleegt te zeggen: Een wijnbijbel. Een werkstuk wat eigenlijk te gecompliceerd is om in het restaurant zelf te lezen. Niet dat het onbegrijpelijke taal is. Integendeel. De kaart blinkt uit door haar hollandse begrijpelijkheid.

cum laude

Kortom, een wijnkaart om eens lekker mee onder de schemerlamp te kruipen en op het gemak van begin tot eind te lezen. Ine heeft in haar wijnkaart namelijk over elk gebied een inleidend verhaal, vertelt iets over het wijnproeven, het opdienen van wijn enzovoorts. Dat is leuk en leerzaam! Sinds kort mag Ine zichzelf Vinologe van de wijnacademie noemen. Twee weken later slaagde zij cum laude voor het slijtersvakdiploma en volgend jaar wordt het diploma Liquorist behaald. Zaken om trots op te zijn.

Ine Droogh-Goossens

 

Auteur: Jan van der Slot | De Zeekant